goedkoopste autoverzekeringen vergelijken

WA autoverzekering

Iedere autobezitter in Nederland moet een WA-autoverzekering hebben. Schade die uw auto veroorzaakt aan een ander wordt door deze WA-dekking vergoed. Deze basisdekking zal uiteraard het goedkoopst zijn. Heeft u interesse om de autoverzekering uti te breiden dan zijn er meestel minstens twee mogelijkheden: beperkt casco en all risk, ook wel volledig casco genoemd.

De dekking die u bij een beperkt casco verzekering krijgt bevat onder andere schade door diefstal, ruitbreuk, brand en hagel/storm. Meestal geldt hier wel een eigen risico. Hoe hoog dat eigen risico is hangt af van de verzekeraar.

Bij all risk of volledig casco worden al deze dingen gedekt en daarnaast nog wat andere dingen zoals schade die ontstaat door een technisch gebrek in het voertuig, omslaan of slippen en botsingen met dieren.

Vaak is het zo dat als u een aantal schadevrije jaren heeft de maandelijkse premie lager uitvalt. Het is zeker de moeite waard om bij verschillende verzekeraars te kijken waar u de laagste maandelijkse premie betaald. Let wel op dat goed vermeldt staat wat uw eigen risico is en of er nog aanvullende voorwaarden zijn waar u aan moet voldoen.

Vergeet dus niet om altijd een WA autoverzekering af te sluiten, deze is namelijk verplicht, en ga daarnaast goed op zoek naar waar u allemaal voor verzekerd wilt zijn en kijk waar dit zo voordelig mogelijk kan. Lees uiteraard het contract goed door voor u akkoord gaat.

Als er wordt gesproken over de WA verzekering auto dan gaat het over de wettelijke aansprakelijkheid. Deze WA verzekering auto is verplicht, sowieso in Nederland. Het gaat er namelijk om dat wanneer je tegen een andere auto aan rijdt, een fiets, of een ander vervoersmiddel of een persoon raakt, dat de kosten vergoed worden. Je hebt hier een speciale verzekering voor nodig en dat is de WA verzekering auto. Deze dien je dus te hebben wanneer je met de auto gaat rijden. Als je geen geldige WA verzekering auto hebt, dan mag je ook niet rijden. Stel dat je dan een ongeluk maakt dan worden alle kosten op jou verhaald en wordt er niets vergoed. Dat houdt dus in dat je alles uit eigen zak moet gaan betalen. Als er een flink ongeluk gebeurt kan het ook zijn dat iemand letselschade heeft, als je dit zelf moet gaan betalen dan kun je dat niet opbrengen. Alle kosten die hier dan mee te maken hebben worden op jou verhaald, ziekenhuiskosten, medicatie, herstel, etc. Het is daarom goed en door de wet verplicht om een goede WA verzekering auto te hebben zodat je in ieder geval jezelf geen zorgen hoeft te maken als er een ongeluk gebeurt.

Een ongeval en nu?

Als je een geldige WA verzekering auto hebt afgesloten is er niets aan de hand wanneer je een ongeluk veroorzaakt. Leuk is het niet, maar je moet papierwerk invullen en de verzekeringen regelen alles onderling. Het is belangrijk dat de papieren zo eerlijk en uitgebreid mogelijk worden ingevuld. Als er getuigen zijn is het belangrijk dat zij ook mee kijken, zij kunnen ook hun adres en telefoonnummer achterlaten. Als er dan een onderzoek moet komen naar het ongeval kunnen zij in ieder geval getuigen. Dit wordt vaker gedaan dan men denkt. Wanneer mensen met opzet een ongeval veroorzaken, dan zal de WA verzekering auto niet uit keren als opzet kan worden aangetoond bijvoorbeeld door getuigen. Daarom zijn getuigen ook zo belangrijk, een ongeluk kan zomaar gebeuren, door bijvoorbeeld een laagstaande zon, maar helaas gebeurt het ook met opzet en dat is een reden dat de maatschappij zegt dan keren wij geen geld uit, ook al heb je een WA verzekering auto.

Alleen WA verzekering auto of meer?

Je kunt naast de WA verzekering auto ook kiezen voor aanvullende verzekeringen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld jezelf ook kunt verzekeren voor schade aan je eigen auto. Als je bijvoorbeeld `s morgens vroeg in de zon kijkt en te dicht op je voorganger rijdt, hij remt ineens en je ziet het te laat, dan is de kans groot dat beide auto’s schade hebben. Als je deze schade aan je eigen auto ook vergoed wilt hebben dien je te kiezen voor een aanvullende verzekering. Het kan zijn dat er een eigen risico aan vast zit van bijvoorbeeld 250 euro. Dit is per verzekeringsmaatschappij anders en staat beschreven in de algemene voorwaarden.

 

Veel rijplezier!

Comments are disabled